Aikaisemmin jo kerroin, että ompelukone on laulanut, ellei jopa vaikertanut viime aikoina. Helmikuun alussa nimittäin huomasin, että toiselle parisängynpeitolle on ihan kohta akuutti tarve. (Ei takerruta nyt sellaisiin pikkuseikkoihin, että sitä toista sänkyä tai paikkaa sille ei vielä ole.) No, mikäs siinä. Pohjattomat kangasvarastot esiin ja taulukko-ohjelmalla tilkkupeittoa suunnittelemaan.

Peiton päällinen valmistui lopulta nopeammin kuin siihen tilatut kankaat saapuivat suomalaisesta nettikaupasta. Puuvillasekoitevanuakin tilasin ja kolmannella yrityksellä onnistuin saamaan myös itseäni tyydyttävän taustakankaan. Kerrosten kokoamista hidasti yksi pieni seikka: Hakaneularasia ammotti tyhjyyttään. Kaikki neulat olivat kiinni jo vuosia tikkausta odottaneissa tilkkutöissä. Nopealla vilkaisulla löysin kaksi vauvanpeittoa ja yhden torkkupeiton kaappini ylähyllylle kätkettynä. Alla oleva tilkkupeitto valmistui oikeasti vasta viimeisenä, mutta on toistaiseksi ollut kaikista kuvauksellisin.

Vihreapeitto-normal.jpg

Malvapuutarhaksi nimetty peitto on kooltaan n. 145 x 145 cm. Välissä polyesterivanu ja taustakankaana kirpparilta ostettu orvokkiverho. Oheishärpäkkeenä vähintään 50 grammaa kissankarvaa.

Olin aloittanut peiton tikkauksen koneella useita vuosia sitten, ja nyt jouduinkin miettimään miten se oli oikein tapahtunut. Neliöiden tikkauskuvioihin oli käytetty kaavapaperille ilman lankaa ommeltua sapluunaa. Kokeilin yhden sapluunan ompelua normaalilla ompelujalalla ja pyörittelemällä peittoa koneen välissä. Aika toivotonta oli, sillä tikkauskuviossa oli 8 lenkkiä. Tämä tarkoitti siis peiton pyörittämistä kahdeksan kertaa neulan ympäri. Toisen kuvion teinkin sitten vanutikkausjalalla ja alasyöttäjä alas laskettuna. Ompelu alkoi sujumaan huomattavasti helpommin. Reunan kukkakuviot tikkasin lopulta vapaasti painetun kuvion reunoja mukaellen.

Vihreapeittotikkaus-normal.jpg

Tikkauslankana käytin liukuvarjättyä violettia lankaa. Valitettavasti talviolosuhteissa otettu kuva ei toista langan oikeaa sävyä.

vihreanurja-normal.jpg

Peitolle nimeä miettiessäni törmäsin netissä malakiitti-mineraalin, jonka sävyä peitosta löytyy. Malakiitti on puolestaan nimetty malvan mukaan ja niin löytyi peitolle oikea nimi.