Yhteistä värjäyspäivää äidin kanssa odoteltiin pitkään ja siirrettiin useaan otteeseen milloin kehnojen kelien, milloin mummin velvollisuuksien vuoksi. Lapsenlapset menevät äidilläni aina aivan kaiken edelle ;) . Lopulta paikkakin siirtyi kirkonkylälle mökkirannan sijaan. Viime sunnuntaina kurkistin sieniämpäriini ja totesin viimeisten hetkien olevan käsillä; samettijalat olivat muuttuneet jo osittain nesteeksi! Ei muuta kuin menoksi ja värjäämään.

Keräilin pitkin syksyä verihelttaseitikkien lakkeja kannelliseen ämpäriin ja lopulta niitä oli kertynyt astia puolilleen. Ajatuksena oli että lakit saisivat mädäntyä ja väriaineet syventyä, mutta luulen sienten vain lähinnä käyneen omissa liemissään. Veriseitikkimetsiin en ehtinyt ajan kanssa ja niitä olikin vain jäätelörasiallinen. Samettijalat hain metsästä turvaan aika viime tipassa ja osa aikaisemmin muistiin panemistani sienipaikoista oli kummasti hävinnyt. Olisiko peurat sitten syöneet vai muisti tehnyt tepposia seitikkihuuruissa?

1988207.jpg


Samettijalat antoivat kiehuessaan kovin ruskean liemen ja olinkin hieman huolissani lopputuloksesta. Vielä lankaa huuhdellessa äiti kuvaili väriä lähinnä ruskenharmaaksi. Missään vaiheessa liemeen ei tullut sitä kaunista violettia sävyä, mitä nuorista sienistä voi saada. Kaadoin liemenkin pois varsinaisen värjäyksen jälkeen kun emme halunneet enempää ruskeaa...

Samettijalkojen jälkeen keitin veriseitikit ja lopuksi verihelttaseitikit omassa liemessään. Värjäys meni kaikilla sienillä suurinpiirtein samalla kaavalla:

Keitin sieniä 1/2-1 tuntia ja siivilöin liemen. Lisäsin kastellut langat n. 50 asteiseen liemeen ja 10 minuutin kuluttua nostin langat pois ja lisäsin puretteet. Langat takaisin liemeen ja varovaista lämmönnostoa 85-90 asteeseen. 45-50 minuutin kuluttua aloitin lankojen huuhtelun ensin kuumalla vedellä, sitten vähitellen viileämmällä kunnes huuhteluvesi oli suurin piirtein kirkasta.

Hämärä ehti laskeutua ennenkuin viimeiset vyyhdit oli huuhdeltu ja loput vyyhdit jätetty jäähtymään väriliemiin.

1988205.jpg 

Sienien kiehuessa vyyhditin lankoja tällä "kannettavalla". Kelpo peli vaikka laskuri ei enää toimikaan...

Käytimme kaikissa värjäyksissä puretteena alunaa ja apuna viinikiveä ja puretus tehtiin vasta värjäysvaiheessa. Kuva ei sitten taas toista värejä oikein. Omalla näytölläni värit näyttävät sameammilta kuin luonnossa.

1988209.jpg

Langat vasemmalta oikealle:

1. Tumma oliivinvihreä Lanett, samettijalka
2. Oliivinvihreä 7-veljestä samettijalka
3. Punainen Lanett, veriseitikki
4. Oranssinpunainen Suupohjan 4-säikeinen villalanka, veriseittikki
5.Vaaleanpunainen Vuorelman ryijylanka, veriseitikin jälkiväri
6. Persikanpunainen 7-veljestä, veriseitikin jälkiväri
7. Viininpunainen Lanett, verihelttaseitikistä jäi kirjavaksi
8-9. Rusehtavan roosa Suupohjan 4-säikeinen villalanka, verihelttaseitikillä
10. Rusehtavan roosa Vuorelman ryijylanka, verihelttaseitikin jälkiväri
11. Rusehtavan roosa Suupohjan 4-säikeinen villalanka, verihelttaseitikin jälkiväri

Lanett imaisi värit kaikista voimakkaimmin ja Suupohjan villalanka tuntui vähän huopuvan. Tosin nuo nelisäikeiset oli jo puretettu kerran vuonna 2000 alunalla, eli ovat käyneet kattilassa useammankin kerran. Kuvassa jälkivärjäykset ovat vielä märkiä ja saattavat vähän vaalentua kuivuessaan.

Hauskaa mutta aikaavievää puuhaa. Ranteet ja vasen olkapää olivat kipeinä seuraavana päivänä kaikesta vyyhtien kuivaksi vääntämisestä.