Kävelin tänään kasvipalstalleni katsomaan mitä sinne kuuluu. Aurinkoista päivää ei raaskinut kuluttaa sisätiloissa. Palsta jäi syksyllä pahuuden valtaan kun en löytänyt voimia lähteä sateessa sitä kääntämään. Kovin oli märkää savivelliä koko tontti. Rikkaruohot ainakin viheriöi. Siirtelin mustia muoveja pahimmille rikkamaille. Repelin lakastuneita kasveja ylös ja kuskasin kompostille. Kaikki näkösällä olevat kivetkin kuskasin yhteen kasaan. Saksia en huomannut ottaa mukaan ja mansikkamaa on siis edelleen rönsyjen peitossa.


Tämä monivuotinen palsta on ollut minulla vuokralla vasta yhden (kuivan) kesän. Meni vähän opetteluun koko kausi. Koko tontti oli monivuotisten rikkaruohojen temmellysmaa ja minä käänsin sitä lapion kanssa neliö neliöltä läpi. Voikukan juuret ylsivät puoleen metriin ja halusin ne luonnollisesti sieltä pois. Jossain vaiheessa iski väsymys kääntöhommiin ja huomasin ettei taida olla tarvettakaan kun en enempää viljeltävää keksinyt.

Paljon tuli opittua vihennesviljelijän vitsauksista. Muurahaisia oli joka halvatun penkissä. Herneistä ei riittänyt lintujen yöllisten vierailuiden jälkeen satoa syötäväksi. Pensaspapuja olisi sitten taas tullut enemmältikin mutta olivat pahus vieköön kovin säikeisiä ja puumaisia. Perunat jäivät pieniksi ja todella jauhoisiksi siitäkin huolimatta että olivat Siiklejä. Liian kuivaa ja kuumaa taisi olla. Kesäkurpitsassa oli taas huomattava ylituotanto. Neljä tainta kahden hengen taloudelle oli liikaa. Kurpitsoita jaoinkin kaikille ketkä vaan vastaanottivat. Avomaankurkut kasvoivat kivasti ja satoakin tuli ihan hyvin. Määrää aion kasvattaa ainakin puolella. Kurkkusalaatti taisi loppua jo syyskuussa.

Yrttimaalla kasvoi ruohosipulia, lipstikkaa, piparminttua, basilikaa, tilliä, ransakalaista rakuunaa ja rosmariinia. Tänään havaitsin rakuunan olevan vielä hengissä ja virittelin jänisverkosta sille kehikon jonka täytin pudonneilla lehdillä. Katsotaan jos vaikka talvehtii.

Uutta kautta olen jo hieman miettinyt siemenluetteloita selaillessa. Taimikasvatusta ei paljoa omalla ikkunalla mahdu harrastamaan. Ja kellarin puute rajoittaa edelleen säilytysmahdollisuuksia. 

Appiukko on tilattu puutarhajyrsimensä kanssa paikalle huhtikuussa. Ainakin siihen asti voi siis piirrellä ruutuvihkoon rivijärjestystä, pähkäillä kaura- ja mustajuuren välillä ja miettiä kurpitsamääriä. Latva-artisokkaa ei tule vielä tänä vuonna!